HOOG SENSITIEF? Herken jij misschien ook dat...


Je ouders, docenten op school, broer, zus, vrienden, klasgenootjes of andere mensen regelmatig tegen je zeggen:  
 
"Je bent veel te gevoelig"
"Je trekt je alles zo persoonlijk aan."

Misschien noemen ze je een huilebalk, een driftkikker, een spelbreker of een aansteller. Als dat nog al eens  gebeurt, kun je denken: " Ik ben anders."  en je gaat je ook steeds vaker zo voelen. Het geeft je weinig zelfvertrouwen.

Wanneer je hoog gevoelig bent ( een ander woord is hoog sensitief ) sta je open voor heel veel prikkels die uit je omgeving komen en je met je zintuigen waarneemt:
Je oren, neus, ogen, mond en je huid.  
GELUIDEN,LICHT,KLEUREN,GEUREN,SMAKEN,VORMEN,BEWEGING...
Het komt harder, feller, drukker en scherper bij  je binnen  dan bij de meeste mensen.   Dat kan heel lastig en vervelend zijn. Het maakt je onrustig diep van binnen en je hoofd zit snel vol met heel veel gedachten.

Daarnaast heb je ook een sterke intuitie. Dat is misschien een moeilijk woord. Het is je eigen gevoel dat je veel informatie geeft. Herken dit? 

  • Je voelt dingen goed aan: Je komt ergens binnen en weet meteen of de sfeer daar wel of niet goed is.
  • Je kunt goed meevoelen met andere mensen: Als ze boos, verdrietig of  geirriteerd zijn, voel je dat feilloos aan, ook al proberen ze het te verbergen. Dat kan soms lastig zijn omdat je hun gevoel overneemt. Vaak heb je dat niet in de gaten.Dat gevoel is helemaal niet van jou  maar van iemand anders. Meestal weet je niet eens van wie en waar het vandaan komt. Het overkomt je gewoon. 

Al die prikkels gaan de hele dag maar door. Geen wonder dat je daar op den duur van in de war raakt. Je voelt je moe, verdrietig of als het je echt te veel wordt barst de bom en wordt je heel erg boos. Op die momenten wordt je vaak niet begrepen en het is voor jezelf ook haast niet uit te leggen waarom je je zo stuurloos voelt. Eén ding is duidelijk het is niet wat je écht wil. Je bent niet de enige:

  • 40% van de mensen is hoog gevoelig.Mischien ook wel één van je ouders?
  • Het komt even vaak voor bij jongens als bij meisjes

Omgaan met je hoog gevoelig zijn kun je leren, zodat het rustig wordt in je hoofd en jij de baas bent over wat je denkt en hoe je je voelt. Ik help je daar graag bij. 
Wat er dan overblijft is hoog gevoelig zijn als een hele mooie eigenschap:      

Hoog gevoelige kinderen zijn  betrokken en meelevend. Zij hebben een belangrijke betekenis voor een nieuwe samenleving, waarin het er rustiger, eenvoudiger en liefdevoller aan toe gaat. Ze zijn bijvoorbeeld creatief, hebben humor, denken vanuit oplossingen, volgen hun hart, houden van dieren of dragen zorg voor de natuur. Ze kunnen ook heel erg genieten van leuke en mooie dingen en hebben een sterk gevoel voor rechtvaardigheid. Ze  zijn nog zo veel meer!!! Ieder hooggevoelig kind heeft zijn eigen unieke talenten. Jij ook. Daar kun je op vertrouwen! 
 
Als je wilt kun je  een vragenlijst invullen om te kijken in hoeverre jij jezelf herkent  in hoog gevoelig zijn. Je kunt het alleen doen of samen met je ouders. Je vindt de vragenlijst op de site onder de knop van ouders.

Kinderen

ERVARINGEN VAN KINDEREN

ANNEMIESKINDERCOACHING:   Bij veel mensen voel ik me niet op mijn gemak. Bij Annemies meteen. Ze leert je op een leuke manier meer zelfvertrouwen te krijgen. Ze helpt je heel goed. Je kunt ook veel met haar lachen. Ik wilde zo graag een rol in de musical van groep 8. Maar had niet genoeg zelfvertrouwen, om te zingen en op te treden. Maar met de begeleiding van Annemies durfde ik het wel en nog heel veel dingen meer. Annemies vindt niks gek en heeft begrip voor de dingen waar je mee zit. Sander 12 jaar

Annemies, je hebt me door een moeilijke tijd heen geholpen. Ik ben anders gaan denken. Door jou heb ik weer zin in een mooie nieuwe toekomst. Ik heb weer zelfvertrouwen. Ik weet wat ik nu zelf wil en belangrijk vind. Je bent een topvrouw en voelt stiekem een beetje als een goede vriendin. Nog heel veel kinderen en jongeren ga jij helpen. Dan ben je een geluksvogel, net als ik, als ze hun verhaal bij je mogen vertellen. Ik kan het nu zelf, maar we houden contact via de app!
Jenny 16 jaar


Bij Annemies voel ik me op mijn gemak. Het is er gezellig en ik leer er veel. Als ik iets moeilijk op school vind of met vriendinnetjes, bedenken we samen oplossingen. Ik kan haar alles vertellen. Als ik niet kan slapen en bang ben. Ze vindt niks stom. Lise 9 jaar


Ik vind het fijn dat ze niet zegt dat wat je moet doen. Ze zegt nooit je doet het niet goed of doe normaal. Annemies is vrolijk. Ik wordt er rustig van. Ik heb zelf met Annemies een plan bedacht. Ik ben niet meer bang op de speelplaats en in de klas. Ik mag morgen naar een kinderfeestje. Thijs 7 jaar